Pavel Novák - NOVA PLAST

Plastová okna - kvalitní a bezúdržbová

Přemýšlíte o pořízení plastových oken? Nebo váháte mezi dřevěnými a plastovými okny? Položíme-li si otázku, zda plastová okna splňují požadavky na trvanlivost, funkčnost a dlouhou životnost, pak si musíme odpovědět, že ano. Kvalitní plastová okna dokážou také zásadním způsobem snížit energetické nároky objektu a tím ušetřit nemalé finanční částky vydávané za energie.


Plastová okna jsou dnes nejrozšířenějším druhem otvorových výplní. Na výrobu se používá Polyvinylchlorid neboli PVC. Důvodem jsou poměrně levné způsoby výroby vinylchloridu a také významné vlastnosti jeho polymeru. Snadno se zpracovává lze jej vytlačovat, válcovat, vstřikovat, vakuově tvarovat atd.

Jak dlouho vydrží?

Životnost sice záleží na mnoha faktorech – na kvalitě konstrukce či třeba prostředí, kde jsou nainstalovány, nebo na šetrnosti, s jakou s nimi zacházíte, ale dnes již není pochyb o tom, že životnost plastového okna je větší než padesát let při zachování všech jeho parametrů včetně funkčnosti a stálosti barvy povrchu. Životnost těsnění v plastových profilech dosahuje minimálně 15 let.

A co izolační vlastnosti?

Možná se vám zdají počáteční náklady do oken vysoké, ale ty se vám vrátí. Plastová okna mají totiž vynikající tepelně izolační vlastnosti a díky úspoře energie se vám plastová okna vyplatí již po deseti letech od svého zakoupení. Kromě tepelně izolačních vlastností plastová okna výborně izolují zvuk, to oceníte zejména, bydlíte-li u rušné silnice nebo v hlučné ulici.

Údržba? Téměř žádná

Údržba plastového okna spočívá v odstranění ochranných fólií hned po jejich zakoupení, občasné kontrole odvodňovacích kanálků a příležitostném promazání kování oken. Samozřejmostí je pravidelné mytí skel a rámů při běžném znečištění od všudypřítomného prachu. Na čištění rámů používejte běžné čisticí prostředky pro úklid v domácnosti, které se ředí vodou.

Plastová okna nemusí být jen bílá

Výrobci oken dnes nenabízí pouze bílá okna, ale na výběr jsou i okna v nejrůznějších dřevěných dekorech a také okna v široké škále barevných odstínů. Na barevná okna jsou použity barevné fólie, které se vyznačují velmi dobrou barevnou stálostí.

Plastová okna se vyrábí jak v základních a velmi jednoduchých, tak i nevšedních tvarech a designech. Z tohoto důvodu není problém kvalitní plastová okna umístit do starší vily, rustikálního i moderně pojatého rodinného domu.

 & 

+420 739 066 728